Partydrugs: niet meer ‘chinezen’ en ‘basen’

Wat zou je kunnen concluderen als feestgangers met een zonnebril, ballonnetje en lolly in de mond op de dansvloer ziet staan? Gaat het om een bijzonder gevoel van humor of is het zaak om extra oplettend te zijn op de EHBO-post?

Teun Ymker werkt sinds 2004 als adviseur preventie bij Iriszorg. Deze organisatie biedt trajecten voor verslavingsbehandeling, opvang, woonbegeleiding, werken en leren. Ook zetten zij hun expertise in voor (terugval) preventie. ”GHB is de populairste partydrug van Nederland. Ik vind het de grootste troep die momenteel in omloop is in Nederland, je bent er snel afhankelijk van en het is heel goedkoop.” De losse ingrediënten zuiveringszout, gootsteenontstopper en velgenreiniger zijn overal verkrijgbaar. GHB wordt meestal verkocht als kleurloos drankje in een plastic buisje. Het middel wordt vaak een ‘rape drug’ genoemd, omdat het makkelijk in een glas is te doen bij een argeloze feestganger. Ymker zegt: “Ik heb mij laten vertellen dat GHB smaakt naar rotte eieren in combinatie met de geur van iemand die zich tien dagen niet heeft gedoucht. In nuchtere staat proef je het dus wel, maar na een aantal glazen alcohol…. “

Alcohol
De meest gebruikte harddrug in Nederland is alcohol. In Nederland zijn ongeveer 750.000 mensen geregistreerd alcoholist. Hetzelfde aantal mensen is probleemdrinker. Een alcoholist wordt ’s ochtends wakker en moet gelijk alcohol drinken anders gaat zijn lichaam protesteren.
Probleemdrinkers zijn mensen die drinken, omdat het een sociaal smeermiddel is. Het helpt ze bij stress en spanningen en het dooft je verlegenheid, de functie van gebruik is sturend.”

Definitie
Drugs zijn stoffen die verandering in het menselijk bewustzijn veroorzaken maar ook om die redenen worden gebruikt. Partydrugs worden ingezet om het plezier van uitgaan te verhogen. Kenmerkend is dat het door de gebruikers wordt geassocieerd met ontspanning en niet met probleemverdrijving en afhankelijkheid. “Elk tijdsbeeld kent zijn eigen specifieke middelen en daar hoort spuiten nu niet meer bij, medio jaren 90 zijn de XTC-tabletten in schwung gekomen, maar ook het vloeibare GHB. Chinezen (verhitten van heroïne op folie) en basen (inhaleren van cocaïne dampen via basepijp of waterpijp) is niet gangbaar in de dance scene.”

Uitwerking
GHB werkt vooral verdovend. XTC is een tablet met de werkzame stof MDMA, dat de gebruiker het idee geeft dat iedereen fantastisch is. Het wordt ook wel de ‘love drug’ genoemd. “Je hoort niet alleen de muziek, maar je bent zelf de muziek.
Je krijgt enorm veel energie, je bloeddruk en hartslag gaan omhoog, je krijgt er veel dorst van en je hersenen en receptoren worden 5 uur gegijzeld gehouden.” Voor veel gebruikers is XTC-gebruik in het weekend een soort uitlaatklep om de spanning van het dagelijks leven van zich af te laten glijden. Men meet zich een levensstijl aan. Lichamelijke afhankelijkheid komt niet voor bij XTC.

Testservice
Een van de gevolgen van het idee van een maakbare maatschappij is de behoefte aan plannen. “Partydrugs worden niet impulsief aangeschaft, maar enkele dagen voorafgaand aan een feest. Gebruikers maken gebruik van de testservice van Iriszorg. Hoe je daar ook tegenaan kijkt, we kunnen hiermee de drugsmarkt monitoren en de gezondheidsschade beperken bij drugsgebruik.”

Effecten
XTC bouwt spierspanning op in het lichaam. De gebruiker kan met een lolly het knarsen van tanden door de spanning in de kaken onder controle houden. De uitnodiging ‘strak staan’ komt daar vandaan. “Je hoeft niet veel fantasie te hebben om te bedenken hoe het gabberdansje is ontstaan.” Een XTC-pil kost ongeveer 5 euro. De dagen na het XTC-gebruik raakt men in een dip, is moe, snel geïrriteerd en emotioneel instabiel. Na een week zijn deze verschijnselen weg.

“Ga je van XTC iedereen heel aardig vinden, bij cocaïne heeft het vooral uitwerking op je eigen ego met als resultaat een inhalige, arrogante, energievretende en gewoon minder leuk persoon. Cocaïne maakt je hebberig, er zit geen rem meer op.” XTC en cocaïne zijn stimulerende middelen. Door het gebruik verwijden de pupillen zich, waardoor je extra gevoelig bent voor licht van bijvoorbeeld een stroboscoop.”

De trip van cocaïne duurt ongeveer 45 minuten. Een gram kost ongeveer 50 euro, meer voor de gefortuneerde mens. Speed (amfetamine) is een straatvariant ervan en de roes duurt langer. “Met speed kun je de vierdaagse van Nijmegen lopen en je vervolgens in het feestgedruis van de zomerfeesten storten. Blaren, zere knieën en vermoeidheid spelen op dat moment geen rol.” Als het uitgewerkt is, komt het hard aan, je raakt totaal uitgeput. Speed wordt volledig in een laboratorium gemaakt met chemische stoffen. Het tussenschot van je neus kan er geheel mee oplossen. Dit laatste geldt ook voor cocaïne.”

Slagroompatronen
Lachgas komt voor in slagroompatronen. Gebruikers vullen hun ballonnen met lachgas door middel van een slagroomspuit. Als iemand lachgas heeft gebruikt en onder invloed is, kunnen effecten optreden als stemmingswisselingen, lachen, duizelig worden en mensen gaan voor tijdens of na gebruik soms zitten om niet om te vallen. De roes duurt ongeveer een minuut. Op langere termijn is het nog niet in te schatten wat de effecten zijn, maar het gebeurt steeds meer dat jongeren ‘out’ gaan en daarbij ongelukkig ten val komen.”

Red Alert App
Enkele jaren geleden werd in Amsterdam via borden gewaarschuwd voor witte heroïne die in omloop zou zijn. “Dit is een van de redenen waarom de zogenoemde ‘Red Alert’ app is ontwikkeld door Trimbos instituut. Hierin staan waarschuwingen en andere berichten over levensgevaarlijke drugs.” Voor de professionele hulpverleners is het belangrijk om te weten om welke drugs het gaat.
Aandachtspunten voor de EHBO’er
“Als EHBO’er bij een evenement zijn er enkele aandachtspunten. Zo is het belangrijk om iemand die een extreem angstige reactie vertoont, direct weg te halen uit alle prikkels. Probeer contact te maken en te houden. Monitor alle vitale functies en bel in ieder geval 112. Mensen die middelen gebruiken die elkaar versterken, kunnen nogal ongeremd en opgefokt reageren, denk daarbij altijd aan je eigen veiligheid. Ga bij festivals ook regelmatig op patrouille en neem een paar extra isolatiedekens mee. Door gebruik van alcohol of drugs kan men zo verdoofd raken dat iemand snel onderkoeld raakt”, zegt Teun Ymker van Iriszorg tot besluit.

Wetgeving
Volgens de Opiumwet in Nederland is het verboden om drugs te produceren, te verhandelen of te bezitten. De politie richt zich vooral op de productie van en handel in drugs. Ze is minder bezig met de opsporing van kleine hoeveelheden drugs die bedoeld zijn voor eigen gebruik. De cannabisverkoop in coffeeshops voor recreatief gebruik wordt gedoogd, maar de productie en aanlevering ervan is verboden. Gedogen houdt in dat de verkoop en het gebruik volgens de wet strafbaar is, maar dat er wordt gekozen om de overtreders van dit feit niet op te sporen en te vervolgen.

Meer lezen over partydrugs?
Meer informatie op www.drugsinfo.nl.

Delen op social media

Word nu lid van de Nationale Bond EHBO

Schrijf je hier in