Pleisterplaats de Paal

Groeten uit Bergeijk

Ondanks de regen hoefde je je op camping de Paal in Bergeijk deze zomer niet te vervelen. Bij dit familiebedrijf draait alles om het vermaak én de veiligheid van de bezoekers. Hoe is de EHBO op zo’n grote camping georganiseerd?

Nederland telt meer dan 3200 campings. Middenin het bosrijker Kempen in Brabant ligt misschien wel de mooiste en grootste van het land verscholen: camping de Paal. In het hoogseizoen verblijven er zo’n 2.500 gasten op dit 41 hectare grote kampeer- terrein in Bergeijk. Aan vermaak biedt de meermalen bekroonde camping genoeg, vooral de kleine gasten worden hier ongelooflijk verwend. Zo is er een waterspeeltuin, babybad, peuterbad, kinderbad, trimbad, fietscrossbaan, zijn er 33 speeltuinen, speurtochten, knutselmiddagen, indianenfeesten en optredens in het grote openluchttheater. En dan kan er best wel eens wat gebeuren waar eerste hulp bij aanwezig moet zijn. Krijgen de campingmedewerkers daar inderdaad mee te maken?

Iedereen EHBO
‘Natuurlijk gebeurt er wel eens wat, maar dat beperkt zich meestal tot de categorie pleisters’, vertelt Jan Martens (51), binnen het management verantwoordelijk voor de animatie, recreatie en horeca.
‘We hebben gelukkig niet zo vaak grote calamiteiten hier.’ En als die er wel zijn, dan kent deze grote camping een prima georganiseerd systeem van eerste hulpverlening. Alle vaste krachten hebben een
EHBO-diploma, oefenen regelmatig en gaan naar herhalingslessen. Er is een AED-apparaat en alle EHBO’ers hebben een cursus AED-bediening gedaan.

Geen risico
We nemen een kijkje in het zwembad. Wat als iemand hier acute hartklachten krijgt? Wat gebeurt er dan? Jan Martens: ‘De zwembadmedewerkers komen onmiddellijk in actie: ze seinen de receptie in en verlenen waar dat kan zelf ook eerste hulp. De receptie belt 112 en sturen twee mensen met de AED. De ambulance komt uit Bergeijk of Reusel en is in acht minuten hier, de slagboom is al automatisch opengezet, een medewerker staat daar klaar en begeleidt de ambulance naar – in dit geval – het zwembad. Maar we bellen ook een ambulance als een kind hard gevallen is en je niet met zekerheid kan stellen dat er inwendig letsel is. Wij zijn geen EHBO’ers die denken het zonder de professionals wel even te kunnen doen en nemen geen enkel risico. Deze week hadden we nog een meisje dat was gevallen. Ze had een beetje last van haar pols, maar geen pijn en ze kon haar vingers goed bewegen. Wij vermoedden dat het een verstuiking was en hebben gekoeld om extra zwelling tegen te gaan. Uiteindelijk zijn we voor de zekerheid naar het ziekenhuis gegaan, en wat bleek: toch een breuk.’
De EHBO is bij camping de Paal vanaf het begin af aan serieus genomen. Oprichter Harry Martens (77) is al veertig jaar lid van de EHBO-vereniging. Inmiddels heeft hij zijn zaak dan wel overgedragen aan zijn kinderen Jan, Mirjam en Pierre, maar hij is er nog dagelijks te vinden. Zo leidt hij er vandaag een fietstocht. Jan Martens moet ook weer aan de slag: hij moet nodig kijken of het animatieteam in het openluchttheater al gereed is met de voorbereidingen voor de musical die straks gehouden wordt. Eén ding staat in ieder geval als een paal boven water: met de EHBO en het enthousiasme zit het bij dit familiebedrijf wel goed.

Delen op social media

Word nu lid van de Nationale Bond EHBO

Schrijf je hier in