Reanimatie? Haagse wijk Bezuidenhout is er klaar voor

Enthousiaste vrijwilligers zorgden voor 6 Minutenzone

Steeds meer mensen nemen het initiatief om van hun buurt of werkomgeving een 6 Minutenzone te maken. In de Haagse wijk Bezuidenhout is – dankzij de medewerking van enthousiaste vrijwilligers en bedrijven – een goed werkend systeem van de grond gekomen. Jurriaan Wouters, één van de initiatiefnemers, vertelt.

In een 6-Minutenzone bieden mensen binnen zes minuten de juiste hulp bij een hartstilstand. Ze bellen 112, starten met reanimeren en zetten een AED in. Snelle hulp maakt het verschil tussen leven en dood. Om het slachtoffer de grootste kans op overleving te geven, moet het hart binnen zes minuten een of meerdere krachtige stroomstoten krijgen van een defibrillator (AED). Als het binnen dit tijdsbestek lukt, is de overlevingskans van het slachtoffer vijftig tot zeventig procent.

Lange adem
Voor een 6-Minutenzone zijn drie elementen noodzakelijk: een actief oproepsysteem, veel burgerhulpverleners en voldoende AED’s. In Bezuidenhout wordt aan alle voorwaarden voldaan. Maar dat ging niet zonder slag of stoot. Een lange adem én veel inspanningen bleken nodig om resultaten te boeken, vertelt Wouters, in het dagelijks leven beroepsmilitair.

“Al in 2012 zijn we begonnen. De aanleiding was een pilot van Hartveilig Wonen in een gebied langs het Scheveningse strand. Als burgerhulpverlening Bezuidenhout waren we hier enthousiast over. We gingen aan de slag met EHBO- en reanimatietrainingen en we deden mee aan een wedstrijd in het kader van plaatselijke vrijwilligersinitiatieven. Wij wonnen de hoofdprijs en konden hiermee vijf AED’s mèt buitenkasten aanschaffen. Dankzij een subsidie van de gemeente betaalden we bovendien nog buitenkasten voor twee bedrijfs-AED’s.”

In kantoren
Met zeven AED’s begon het erop te lijken. Maar Wouters en zijn mede-vrijwilligers wilden méér. Belangrijk was om de AED-dichtheid in de wijk Bezuidenhout – waar bijna 17.000 mensen wonen – te vergroten. “We zijn eerst begonnen met het inventariseren van alle AED’s in de buurt. Dat bleken er best veel te zijn, namelijk 85. Maar de meeste waren te vinden in kantoren, bedrijven en overheidsgebouwen. En dus alleen beschikbaar binnen kantooruren. Ook bleken ze nog niet aangemeld bij Hartveilig Wonen.”

Het is een veelgehoord probleem: veel AED’s in Nederland zijn nog niet geregistreerd bij een dergelijk oproepsysteem. Wouters en zijn wijkgenoten wilden zich sterk maken om hier iets aan te veranderen. “Via zo’n oproepsysteem worden namelijk, bij een 112-oproep in verband met een hartstilstand, niet alleen ambulancediensten maar ook burgerhulpverleners ingeschakeld. De kans op snel ingrijpen is zo veel groter.”

Direct enthousiast
“Mijn vader was bereid om alle 85 adressen met een eigen AED langs te gaan met de vraag of ze hun apparatuur wilden aanmelden bij Hartveilig Wonen”, vertelt Wouters. “Sommige bedrijven waren direct enthousiast. Bij andere bleek het moeilijker. Opvallend was dat veel overheidsinstanties geen medewerking wilden verlenen. Heel vreemd omdat hun AED-apparatuur betaald is met gemeenschapsgeld.”

Inmiddels zijn 47 bedrijven en instanties aangemeld. Daarvan hebben er 17 een buitenkast, waardoor er ook ‘s avonds en ‘s nachts gebruikgemaakt kan worden van de AED. “De Hartstichting streeft naar een buitenkast om de 500 meter. Wat dat betreft zitten we in Bezuidenhout goed. In totaal hebben we nu 63 AED’s in onze wijk. Een prachtig aantal. Ook qua aantal vrijwilligers zijn we heel tevreden: tweehonderd BHV’ers en buurtbewoners staan als hulpverlener geregistreerd.”

Scholing
“Het onderhoud doen we zelf. Tien vrijwilligers maken maandelijks een ronde door de wijk om de apparatuur te controleren op compleetheid, werking en houdbaarheid van de elektroden. Nu focussen we op scholing van hulpverleners. We benaderen verschillende fondsen voor een financiële bijdrage, zodat één van onze vrijwilligers tot EHBO-instructeur kan worden opgeleid.”

Zijn de vrijwilligers al in actie gekomen, na een oproep? “Ja, maar dan bleek het om een onwel-worden door een andere oorzaak te zijn. En eenmaal bleek een slachtoffer dat levenloos werd aangetroffen al enkele uren dood te zijn. Tot nog toe is er nog niet een reanimatie geweest. Maar als het nodig is, is de hulp dichtbij. In Bezuidenhout zijn we er klaar voor.”

www.burgerhulpverlening-bezuidenhout.nl

Elke week worden driehonderd Nederlanders buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Zo’n 5 tot 10 procent van de slachtoffers overleeft het. Als er adequate hulp wordt gegeven in een 6 Minutenzone, is de overlevingskans van het slachtoffer veel groter, namelijk 50 tot 70 procent. In een 6 Minutenzone is alles zo geregeld dat bij een hartstilstand alle elementen van de 6 minuten toegepast kunnen worden: 112 wordt direct gebeld, iemand start direct met reanimeren en binnen 6 minuten wordt een eerste shock met een AED gegeven. Voor informatie over het zelf creëren van een 6 Minutenzone: kijk op www.6minuten.nl
Delen op social media

Word nu lid van de Nationale Bond EHBO

Schrijf je hier in