Update Reanimatiecursussen en het Coronavirus (COVID-19)

Nu het aantal besmettingen van het Coronavirus (COVID-19) de laatste weken ook in Nederland sterk toeneemt, wordt regelmatig de vraag gesteld of reanimatiecursussen wel door kunnen gaan. Mensen met het coronavirus hebben luchtwegklachten, zoals kortademigheid of hoesten en daarbij koorts. Besmettingen van het virus vinden plaats door hoesten of niezen. Het besmettingsgevaar ligt niet zozeer door het om de beurt oefenen met mond op pop beademing, maar eerder in het aanwezig zijn bij een cursus. Dit geldt ook voor een reguliere griepepidemie.

De Nederlandse Reanimatie Raad (NRR) geeft op haar site in de nieuwsrubriek aan, dat zij de adviezen van het RIVM met betrekking tot bijeenkomsten en evenementen opvolgt. De NRR adviseert in een update naar aanleiding van de afgekondigde landelijke maatregelen op 12 maart om de geplande reanimatiecursussen te verzetten of te annuleren als deze niet strikt noodzakelijk zijn.

Wij citeren: “Dit advies geldt in het bijzonder voor:

  • cursussen waarbij ouderen en personen met een verminderde weerstand de cursus bijwonen;
  • cursussen die georganiseerd worden op een locatie waar zich ouderen en/of mensen met een verminderde weerstand bevinden.”

Het is belangrijk om de standaardmaatregelen op te volgen die gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen geven als de reanimatiecursus wel doorgaat. Wij citeren:

  • “Was je handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Geen handen schudden.”

Het verzoek aan cursisten en instructeurs die last hebben van neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts om niet naar de cursus te komen, waar zij dan ook geweest zijn. Dit geldt altijd voor elk virus.

Verder vermeldt het NRR nog de volgende voorschriften bij het oefenen van reanimeren op een oefenpop. Wij citeren:

“De oefenpop dient na iedere gebruiker adequaat en volgens voorschrift van de leverancier te worden gereinigd. Ook handhygiëne en standaard maatregelen zoals hierboven beschreven zijn tijdens het oefenen belangrijk. Bij reanimatiepoppen waarbij kandidaten met elkaars ademhalingslucht in aanraking kunnen komen, is de mogelijkheid van besmetting niet helemaal uit te sluiten.”

Lees meer op www.reanimatieraad.nl.

Zie de website van het RIVM voor de actuele situatie.

Delen op social media

Word nu lid van de Nationale Bond EHBO

Schrijf je hier in