Reddingsbrigade: onmisbaar in waterland Nederland

Reddingsbrigade Nederland spant zich in om de verdrinkingsdood in Nederland te voorkomen en te bestrijden. Veel hebben ze gemeen met EHBO’ers, niet alleen staat hulpverlening hoog in het vaandel, maar ook zijn het voornamelijk vrijwilligers.

Tom Ouwerling is al zijn hele leven gek op zwemmen en het strand. Toen hij als zesjarig jongetje de Reddingsbrigade een keer in actie zag, was hij om. Inmiddels is hij toegetreden als strandwacht en heeft hij als standplaats ’s-Gravenzande.
Nederland is een waterland. De Reddingsbrigade wil Nederland laten genieten van haar water. Ouwerling: “Dat doen wij door als enige reddingsorganisatie – actief in heel Nederland – mensen te leren zwemmen en zichzelf en anderen te leren redden. Wij houden preventief toezicht op de veiligheid van mensen die in, op en rond het water recreëren en actief hulp verlenen als dat nodig is. Zo maken wij veel waterplezier veiliger.”
Ook bij talloze waterevenementen staat de Reddingsbrigade paraat. Dat begint bij de Nieuwjaarsduik en varieert onder meer van watersportwedstrijden, strand- en grachtenconcerten, Te Land, Ter Zee en In de Lucht tot en met de Sinterklaasintocht en zelfs de Elfstedentocht. Reddingsbrigade Nederland geeft voorlichting en advies over onderwerpen die betrekking hebben op waterveiligheid en stimuleert onderzoek daarnaar.

Een dag uit het leven…
“Om 09.00 uur begint de dienst van een strandwacht. Na de briefing van de strandwachtcommandant, gaan de vrijwilligers al het materiaal klaarzetten. We hijsen de waarschuwingsvlaggen en voorzien de borden van informatie over de temperatuur van het zeewater en zetten de laagwatertijden erop. Vanaf 10.00 uur starten de patrouilles op het strand en lichten we de mensen voor over de beste (veilige) zwemplaatsen en delen we polsbandjes uit aan kleine kinderen. Met deze polsbandjes kunnen we zo snel mogelijk de ouders met hun zoekgeraakte kinderen herenigen. Al onze medewerkers zijn getraind op het herkennen van signalen en gebaren.”

Over de aard van letsels en problemen vertelt de strandwacht van de Reddingsbrigade: “In de zomer hebben we veel te maken met onwelwordingen vanwege de hitte of bijvoorbeeld door hartklachten. In de winter hebben we regelmatig te maken met mensen die suïcidaal zijn. December is wat dat betreft een maand die verschillende emoties oproept."

Alarmeren
De reddingsbrigades in Nederland zijn professionele hulpverleningsorganisaties. "Het enige voorbehoud – dat we niet professioneel zijn – is dat we niet betaald worden. Voor de rest hebben we goed materiaal, we werken allemaal met het landelijke communicatiesysteem voor de hulpverleningsdiensten in Nederland, C2000 genaamd, dus we kunnen rechtstreeks met de politie en ambulance communiceren."

“Als er een ambulance wordt opgepiept die naar het strand toegaat, dan wordt direct ook de Reddingsbrigade gealarmeerd en wel om twee redenen De eerste reden is dat de ambulance het strand niet op kan vanwege het mulle zand. Ten tweede zijn wij vaak sneller ter plaatse en kunnen we alvast beginnen met de eerstehulpverlening."

Verplicht EHBO-diploma
"In principe kan iedereen met een EHBO-diploma bij de Reddingsbrigade. Daarnaast worden wel wat extra diploma's verlangd zoals het lifeguard diploma, desgewenst aangevuld met een vaarbewijs, chauffeursdiploma en dat soort zaken meer. Dat je iemand zwemmend kan redden, is natuurlijk essentieel. Ook leiden wij mensen op voor specialistische taken, zoals schipper van een reddingsboot of waterscooter en reddingsbrigadechauffeur die met zwaailichten en sirene mag rijden. Er gaat wel een paar jaar overheen voordat je een volwaardige lifeguard kunt zijn."

Oproep
Op de vraag waarom een EHBO'er bij de Reddingsbrigade zou gaan, is Tom Ouwerling duidelijk: "De Reddingsbrigade is een heel professionele club die maatschappelijk en sociaal heel betrokken is, maar ook een echt verenigingsleven kent. Want het is niet alleen het serieuze werk wat we doen, maar daarnaast drinken we op z’n tijd ook een biertje met zijn allen. Het oude credo 'voorkomen is beter dan genezen' is op ons van toepassing. We proberen incidenten te voorkomen, maar komen ook in actie wanneer de situatie hierom vraagt. Het geeft veel voldoening en je krijgt er energie van. Heb je interesse? In de meeste dorpen en steden is er wel een brigade. Kom vooral eens kijken."

Meer informatie: www.reddingbrigade.nl

Delen op social media

Word nu lid van de Nationale Bond EHBO

Schrijf je hier in