Rollator- en scootmobieltraining, geen overbodige luxe

Een rollator en scootmobiel zijn voor veel ouderen een uitkomst. Toch gebeuren juist met deze hulpmiddelen vaak ongelukken.

Het aantal senioren in de maatschappij groeit en er komen steeds meer scootmobielgebruikers. Tegelijkertijd stijgt het aantal ongelukken waarbij scootmobielen zijn betrokken: doordat de voertuigen met hun bestuurders omvallen, door een ongelijk wegdek of doordat de bestuurder tegen een stoeprand botst. Soms vallen er zelfs doden als gevolg van een botsing met personen- en vrachtauto’s.

Ook bedieningsfouten zorgen vaak voor ongelukken. Wie als fietser gewend was in de handremmen te knijpen om te stoppen, moet als scootmobielgebruiker deze reflex afleren. Want inknijpen betekent juist gas geven. Volgens VeiligheidNL zou het goed zijn om te bekijken of gas- en remconstructies veiliger gemaakt kunnen worden. De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) beaamt dat en stelt dat een intuïtievere bediening en beter ontwerp van de scootmobiel de eerste vereisten zijn om de veiligheid van scootmobielgebruikers te verbeteren.

De Stichting Bevordering Verkeerseducatie (SBV) geeft scootmobieltrainingen, waarin de behendigheid met de scootmobiel en verkeersregels centraal staan. Dat laatste is belangrijk voor al die gebruikers die nooit een rijbewijs hebben gehaald of al lange tijd de weg niet meer op zijn geweest. Zo’n (groeps)training duurt drie uur: theorie, rijden over een parcours met hindernissen als bochten, stoepranden en drempels en een praktijkrit op de weg onder begeleiding van een ervaren docent. De ervaring leert dat deelnemers hierna veiliger en zelfverzekerder de deur uitgaan.

Val met rollator
Een rollator is er letterlijk om ondersteuning te bieden. Toch zijn er jaarlijks meer dan tweeduizend ouderen die naar het ziekenhuis moeten als gevolg van een val met hun rollator. Gezien hun kwetsbaarheid hebben deze ouderen een hoog risico op ernstig letsel.

Ongelukken gebeuren vooral door verkeerd gebruik, onvoldoende onderhoud of een onjuiste afstelling. Om dit te voorkomen, zijn er rollatortrainingen en -onderhoudsmiddagen. VeiligheidNL heeft een handleiding gemaakt voor het organiseren van een rollatormiddag: ‘Veilig op pad met de rollator’. Deze activiteit – bedoeld voor nieuwe én ervaren gebruikers – kan georganiseerd worden door medewerkers van een verzorgingshuis, thuiszorgorganisatie, welzijnswerk of ouderenbond.

Senioren worden zich hiermee bewust van een veilig en comfortabel gebruik van hun rollator. Zij weten na de bijeenkomst wat de verschillende onderdelen en functies van de rollator zijn en hoe die juist is afgesteld. Ook krijgen zij inzicht in de risicofactoren in en om huis. Door het oefenen met het nemen van obstakels, zoals een stoeprand of een helling, worden ze handiger in het omgaan met hun hulpmiddel. Bovendien worden senioren gewezen op het belang van goed onderhoud van hun rollator, vergelijkbaar met een APK-keuring van de auto en onderhoudsbeurt van de fiets.

Voor informatie: www.stichtingsbv.nl www.veiligheid.nl www.swov.nl
Delen op social media

Word nu lid van de Nationale Bond EHBO

Schrijf je hier in