Samen de boel opfleuren met kleurpoeder
De keerzijde van de medaille is brandgevaar
Als paddenstoelen schieten ze uit de grond: kleurrijke evenementen waarbij men rijkelijk strooit en gooit met kleurpoeder in alle kleuren van de regenboog. Bijvoorbeeld tijdens color party’s om het nieuwe jaar in te luiden of tijdens een sportieve color run en zelfs gewoon thuis om de boel wat op te fleuren. Ook kleurpoedershops zijn op internet snel te vinden. Maar hoe veilig is het gebruik van kleurpoeder voor de deelnemers eigenlijk? Het ziet er zo vrolijk en onschuldig uit.
Een dramatisch voorbeeld komt uit Taiwan. Tijdens een color party vorig jaar werd kleurpoeder de lucht in geblazen waarbij een stofexplosie ontstond doordat het poeder was ontbrand. Door de vuurzee kwamen vijftien jongeren om het leven en meer dan vijfhonderd jonge feestgangers raakten ernstig gewond. (bron: nos.nl)
Jetty Middelkoop, adviseur gevaarlijke stoffen (AGS) bij de brandweer Amsterdam-Amstelland, deed onderzoek naar de risico’s van het gebruik van kleurpoeder tijdens evenementen door brandproeven uit te voeren. Zij schreef daarover een uitvoerig rapport en ze geeft nu antwoorden op mijn vragen.
Waar bestaat kleurpoeder uit?
“Het originele holipoeder bestaat uit fijn gemalen maiszetmeel met natuurlijke kleurstoffen. Het is net als melkpoeder en poedersuiker zeer brandbaar.”
Wat is het gevaar en wat zijn de risico's van het gebruik van kleurpoeder tijdens feesten en evenementen?
“Het meest voorkomende risico van holipoeder is dat het ogen en luchtwegen irriteert. Vooral bij mensen met luchtwegproblemen kan dat bijzonder hinderlijk tot gevaarlijk zijn, met name als er veel poeder in de longen terechtkomt.
Het meest gevaarlijke is als het kleurpoeder vlamvat en een brandende stofwolk ontstaat. Als er dan al veel poeder op de grond ligt, waait ook dat poeder op door hollende mensen die in paniek raken. Dan rennen ze dus door het vuur. Dit gebeurde in Taiwan in juni 2015 tijdens een color party in een pretpark.
De gevolgen waren ernstig: vijftien
doden en meer dan vijfhonderd slachtoffers met zeer ernstige uitwendige én inwendige verbrandingen.
Er zijn beelden dat iemand een brandend slachtoffer probeerde te blussen door haar op de grond te gooien en te rollen waardoor ook het poeder op de grond in brand vloog. Het resultaat was dat ze allebei werden omringd door een vuurzee.”
Is kleurpoeder schadelijk voor het milieu?
“Het is puur natuur en vergaat vanzelf.”
Wat zou u adviseren aan de organisatie van een evenement die kleurpoeder wil gebruiken?
“Gebruik alleen onbrandbaar poeder (kleurpoeder waaraan zoveel zouten zijn toegevoegd dat het niet meer kan branden). Het verbieden van ontstekingsbronnen helpt namelijk niet.”
Wat zou u adviseren aan de deelnemers van een evenement waar ze met kleurpoeder strooien?
“Zorg dat je het niet in je ogen of in je luchtwegen krijgt. Draag daarom op die plaatsen een goed sluitend mondkapje en een beschermende bril, bijvoorbeeld een zwembril.”
Zijn er richtlijnen voor het gebruik van kleurpoeder?
“Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaat een richtlijn opstellen waaraan kleurpoeder moet voldoen; de veiligheidseisen. Met die richtlijn kan de brandweer de gemeente adviseren voor het al dan niet afgeven van een vergunning voor een kleurpoederevenement.”