Scouting en EHBO: ‘een feestje’

MES vindt leren door te doen belangrijk

Kinderen worden bij de jeugdorganisatie Scouting al jong geïnteresseerd voor EHBO. Voor het ‘echte’ diploma en evenementenzorg kunnen ze doorgroeien naar de Medische en EHBO Stam (MES). Het enthousiasme wordt aangewakkerd door interessante herhalingen en een grote keuze aan evenementen.

De MES is een vereniging die lid is van de Nationale Bond voor EHBO én Scouting Nederland, de grootste jeugd- en jongerenorganisatie van Nederland met meer dan 100.000 leden. De basis voor de MES werd al in 1986 gelegd tijdens het eerste (sindsdien jaarlijkse) Nijmeegse Scouting 4DaagseKamp. De vereniging is op 21 april 1995 officieel opgericht.
Twee pilaren
Het zelfstandig worden van de MES kwam voort uit de wens om breder te werken, aldus bestuurslid Wim Smeets: “De twee pilaren waar de MES op gebouwd is, zijn het bevorderen van EHBO-kennis door het geven van cursussen en trainingen aan scouts én aan niet-scouts, en het organiseren van verantwoorde EHBO op evenementen.”
De MES is een EHBO-vereniging én een Scoutinggroep. Daarom is de visie van Scouting Nederland belangrijk. Dit houdt in dat trainingen worden gegeven met een focus op samenwerking, leren van elkaar in teams, het bieden van uitdagingen aan iedereen en een hands-on training waarbij het geleerde direct in een interessante casus wordt gegoten.
Leuk en leerzaam
In plaats van meerdere avonden per jaar, is het voor MES-leden mogelijk om in één weekend per jaar hun EHBO-diploma te verlengen. De leden kunnen zich zo in de andere weekenden inzetten bij bijvoorbeeld hun lokale Scoutinggroep. De compacte herhalingsweekenden worden op meerdere locaties door het land gegeven en zijn heel gezellig: vriendschappen worden gevormd en ’s avonds wordt er met een drankje bijgekletst.

Martine, een van de leden, zegt hierover: “Ik zat eerst bij een ‘saaie’ EHBO-vereniging. Avondenlang zat ik in een stoffig hok de tijd vol te praten. Niks praktijk, want Lotussen waren niet te vinden. Totdat ik de MES ontdekte. Wat een feestje! Ik kijk elk jaar uit naar een gezellig weekendje Scouting met EHBO.”

Lotus
Omdat er veel oefentijd in een weekend zit, is er naast de verplichte stof en EHBO aan kinderen genoeg tijd voor verdiepingsworkshops zoals brandwonden bij kinderen, agressietraining en portofoongebruik. De MES vindt leren door te doen belangrijk. Hiervoor zijn er tijdens trainingen altijd voldoende Lotus-slachtoffers, zoals Paulien: “Bij de MES is vooral de sfeer heel anders. Je wordt als Lotus gevraagd om mee te denken over de scenario’s en er zijn vaak meerdere oefeningen met meerdere Lotussen. Ook ligt het niveau van de MES-EHBO’ers wat hoger dan bij een gemiddelde vereniging. Als Lotus kun je daar vaak op inspelen door EHBO’ers uit te dagen.”

24-uurs zorg
De MES levert zorg op verschillende evenementen. Scoutinggroepen kunnen de MES vragen om de EHBO-zorg te leveren op hun weekendkamp, sportdag of groter feest. Naast Scouting-inzetten verzorgt de MES ook eerste hulp bij andere evenementen. Dit kan variëren van concerten tot grote meerdaagse festivals. Omdat de MES erg flexibel is, is het geen probleem om 24-uurs zorg te leveren. Maarten Tielrooij, bestuurslid, vindt dit zelfs een van de leukste kanten van een evenement: “Je neemt je tent en slaapzak mee naar een EHBO-inzet, want voor ons is het eigenlijk gewoon een tof Scoutingkamp!”

Omdat de meeste van de MES-evenementen buiten zijn, zien de hulpverleners veel buiten-ongelukjes. Het verwijderen van tekenen, behandelen van verstuikte enkels en het schoonmaken van schaafwondjes behoren tot veel voorkomende letsels voor MES-hulpverleners. Door de intensieve herhalingen zijn de leden van de MES ook goed voorbereid op de zwaardere ziektegevallen en ongelukken tijdens evenementen.
Jong geleerd…
Scouting is voor jongeren. Door het hele land organiseren de clubs één keer per week een leuk en uitdagend programma voor kinderen. Al vanaf vijf jaar oud komen ze spelenderwijs in aanraking met EHBO op een manier die bij hun leeftijd past. Zo leren de jongsten pleisters plakken en spelen ze ongelukstikkertje, terwijl een 16-jarige het volledige EHBO-diploma kan halen. Jonge scouts zijn hierdoor goed voorbereid op ongelukjes in het dagelijks leven. Het harde werken wordt beloond met een ‘insigne’, een badge voor op de ScoutFit blouse van het kind. Hiermee laten ze zien wat ze allemaal kunnen.

Kennis verdiepen
Een deel van de jongeren en volwassenen die lid worden van de MES hebben bij hun eigen Scoutinggroep geleerd over EHBO en willen hun kennis uitbreiden en verdiepen. Zowel scouts als niet-scouts kunnen zich aanmelden bij de MES. De minimumleeftijd is 16 jaar en door de herhalingen kan op een goede manier steeds meer EHBO-ervaring worden opgedaan. Op deze manier blijft de MES een jonge vereniging waar iedereen zich thuis voelt. Meer informatie staat op website https://mes.scouting.nl/.

Delen op social media

Word nu lid van de Nationale Bond EHBO

Schrijf je hier in