Sta op voor nazorg aan burgerhulpverleners!

Hart4All start petitie:

Tijdens de jubileumavond in februari van Hart4All in het provinciehuis in Den Bosch lanceerde deze stichting een actie om landelijke dekking te realiseren voor nazorg aan burgerhulpverleners.

“Het is eigenlijk heel bijzonder dat er na vijf jaar nog geen landelijke dekking is”, stelt Bettina Heefer, voorzitter van Hart4All. “Per jaar vinden er buiten het ziekenhuis ruim 15.000 reanimaties plaats. Zo’n 10.000 burgerhulpverleners bieden dan binnen zes minuten de juiste hulp bij een hartstilstand. Hiermee vergroten zij de overlevingskansen van slachtoffers én redden zij levens. Een reanimatie heeft ook enorme impact op een burgerhulpverlener. Een aantal van hen krijgt te maken met een traumatische stressstoornis of andere klachten en valt langdurig uit. Dat kost de samenleving jaarlijks minimaal 3.000.000 euro. Bovendien laten zij het wel uit hun hoofd om nog eens iemand hulp te bieden. Dat gaat uiteraard levens kosten. Dat moet én kan anders!”
Unieke vorm van nazorg
De voorzitter legt uit hoe. “Stel je voor: je geeft alles totdat de medewerkers van de ambulance het van je overnemen. Vervolgens vertrekt de ambulance met het slachtoffer en blijf je achter zonder te weten hoe het met het slachtoffer gaat. Zo laten we vele vrijwillige hulpverleners aan hun lot over. Hart4ALL biedt sinds 2013 de mogelijkheid om in contact te komen met betrokkenen. Dat doen we door het uitreiken van clickbandjes aan slachtoffer en hulpverleners meteen na een reanimatie. De mensen van de ambulance reiken deze bandjes uit, die zijn voorzien van unieke code. De matches maken verschil voor burgerhulpverleners, slachtoffers én hun families. Een unieke vorm van nazorg. Op dit moment zijn er zes ambulanceregio’s aangesloten bij Hart4ALL. Dat betekent dat er nog negentien moeten aansluiten. Hart4All wil landelijke dekking realiseren van nazorg aan burgerhulpverleners. Daar is slechts 150.000 euro per jaar voor nodig. Dat is de reden waarom we een landelijke actie zijn gestart. Mensen kunnen hieraan meedoen door de petitie te ondertekenen. De verantwoordelijke politici in Den Haag kunnen dit bedrag beschikbaar stellen én de regionale ambulance regio’s overtuigen over te gaan op de landelijke dekking van nazorg aan burgerhulpverleners. We willen laten zien dat heel Nederland achter onze burgerhulpverleners staat.”

Meer informatie: www.hart4all.petities.nl

Delen op social media

Word nu lid van de Nationale Bond EHBO

Schrijf je hier in