Tekenradar

In totaal zijn er 1,5 miljoen tekenbeten per jaar in Nederland. Hoewel teken dikwijls onschuldig zijn, raken er steeds meer besmet met de Borrelia-bacterie en kunnen dus de ziekte van Lyme overdragen. Deze infectieziekte wordt jaarlijks gemiddeld vastgesteld bij 25.000 mensen en kan leiden tot ernstige neurologische aandoeningen. In zeldzame gevallen is ook tekenencefalitis (TBE(tick-borne encephalitis)) geconstateerd.

Het goede nieuws is dat er in 2022 een derde minder tekenbeten werden gemeld dan in voorgaande jaren. Onderzoekers van de WUR(Wageningen University & Research) en het RIVM zijn een groot onderzoek gestart via tekenradar.nl. Zo krijgen zij meer inzicht in de tekenbeten die er elk jaar in Nederland zijn.

Meeste tekenbeten in Gelderland

Het aantal beten lag in 2022 in alle provincies van Nederland onder het gemiddelde van de afgelopen jaren, behalve in Flevoland. Ook in België werden minder tekenbeten gemeld. In Nederland kwamen de meeste meldingen uit Gelderland, net als in 2021. Uit deze provincie kwamen 887 meldingen. Noord Brabant en Noord-Holland nemen met 554 meldingen en 490 meldingen de tweede en derde plek in.

Aantal tekenbeten in verhouding tot bevolkingsomvang

Het aantal gemelde tekenbeten is in verhouding tot de bevolkingsomvang het hoogst in Drenthe (75/100.000 inwoners), gevolgd door Gelderland (43/100.000) en Flevoland (42/100.000). Zuid-Holland staat op de laatste plaats met 13 tekenbeten per 100.000 inwoners.

Help mee. Meld wekelijks uw tekenbeten

Om voortaan meer te weten te komen over het aantal tekenbeten, startten de onderzoekers onlangs met een vaste groep melders. Deze vaste groep geeft elke week door hoeveel tekenbeten zij hebben gehad. Ook als dat nul tekenbeten waren. Hoofdonderzoekers Kees van den Wijngaard (RIVM) en Arnold van Vliet (WUR(Wageningen University & Research)) zoeken echter nog meer deelnemers: ,,Met deze meldingen kunnen we veel beter bepalen wanneer het aantal tekenbeten stijgt of daalt. Met meer deelnemers kunnen we echt goede uitspraken doen over een toename of afname.”

Wilt u ook helpen door een keer per week uw tekenbeten te melden? Meldt u dan aan via Tekenradar.nl.

Inzichten in de ziekte van Lyme

Naast het onderzoek met de vaste groep melders, melden elk jaar ook duizenden mensen hun tekenbeten op Tekenradar.nl. Die meldingen leveren veel nieuwe inzichten op over teken en het risico op de ziekte van Lyme. Vorig jaar lag het aantal meldingen van tekenbeten 33% lager dan in 2021. Het aantal meldingen wordt bijvoorbeeld bepaald door het aantal teken en door de hoeveelheid tijd die mensen in het groen doorbrengen.

Teek snel weghalen halveert kans op lyme

Vindt u een teek op uw lichaam? Controleer dan ook de rest van het lichaam extra goed. Vaak melden mensen namelijk meerdere tekenbeten. Haal alle teken snel weg met een tekenverwijderaar, dat verkleint de kans op lymeziekte. En meldt de beet op tekenradar.nl. Hier vindt u ook meer informatie over tekenbeten en de ziekte van Lyme. Bron: Rivm.nl

Delen op social media

Word nu lid van de Nationale Bond EHBO

Schrijf je hier in