Testen van EHBO-kennis met online quiz

Naast de traditionele lesmethoden heeft Vereniging voor EHBO ‘de Samaritaan’ uit Ede een nieuw element ingezet om de kennis van de cursisten te testen: Kahoot!

Instructrice Nannette Willijns kende het principe al even en heeft dit jaar tijd geïnvesteerd in het maken van haar eigen online toetsen. “Het komt erop neer dat je een online toets of quiz kunt maken met een gratis tool, Kahoot! genaamd. Het stelt je in staat om een serie meerkeuzevragen (quiz), meningsvragen of enquêtevragen te maken die de cursisten vervolgens kunnen beantwoorden via elk apparaat dat een webbrowser heeft (telefoon, tablet of desktop). De toets is voor de deelnemers beschikbaar te maken met een PIN-code, in te toetsen op de app of via kathoot.it.”

Spelelement
Op veel scholen is Kahoot! inmiddels een begrip. “Het is ook niet voor niets dat al die spelprogramma’s op de televisie zo populair zijn”, geeft Nannette Willijns aan. “Het zit in de menselijke natuur om te willen winnen, om zo veel mogelijk punten binnen te halen. In het begin zitten de meesten wat afwachtend te kijken, maar na de uitleg over de werkwijze begint men fanatiek mee te doen. De reacties zijn doorgaans zeer positief. Er is een aantal kant-en-klare spellen te vinden. Ik maak ze echter graag zelf, zodat ze precies afgestemd zijn op de inhoud van mijn les. De meest recente ‘kahoot’ die ik heb gemaakt, is behandeld in de les over ‘kneuzingen en verstuikingen’. Mensen kunnen onder hun eigen naam inloggen, maar kunnen ook een alias opgegeven. De deelnemers hebben twintig seconden de tijd om een antwoord in te toetsen.”

Interactief
“Het is veel meer dan een simpele quiz. Nadat het juiste antwoord is getoond, ga ik dit direct bespreken en toelichten. Soms is dit aanleiding voor discussie of om een onderwerp nog eens extra uit te lichten. Uiteraard kan het antwoord ook achteraf worden besproken, maar dat is een keuze. Er zit een duidelijk leerelement in.”

Mentimeter
Nannette Willijns is zelf ook nog niet uitgeleerd binnen de lesmogelijkheden en heeft nog het plan om ‘Mentimeter’ te gaan inzetten binnen de lessen. Dit is een leuke, efficiënte en effectieve manier om deelnemers actief te betrekken bij de les. “Iedereen wil gehoord worden. Als instructeur voer je een vraag of stelling in, met een zelf te bepalen aantal antwoordmogelijkheden. De smartphone dient als stemkastje waarmee iedereen zijn mening kan geven.

De uitslag van de stemming verschijnt in grafiekvorm op het bord. Het maakt de lessen levendiger, waardoor de stof beter beklijft. Bovendien maakt de feedback zichtbaar waar kennis ontbreekt. Hier kan je als docent direct op inhaken.” Een andere manier om deze tool te gebruiken is door de deelnemers hun associaties (maximaal drie) te laten intypen bij een EHBO-term als ‘ademhalingscontrole’. Het kan verrassende uitkomsten geven en daarmee weer een basis voor kennisdeling.”

Powerpoint
“Ik maak zelf zelden gebruik van powerpointpresentaties, dat is mij te zeer eenrichtingsverkeer. Je ontkomt er niet altijd aan, maar met de nieuwe online tools, vaak gratis, zijn de vragen specifiek geënt op de les, kan iedereen tegelijk zijn kennis testen en wordt iedereen erbij betrokken. Voor mij is dit een win-win situatie, voor herhaling vatbaar en breed inzetbaar”, aldus Nannette Willijns als instructrice van Vereniging voor EHBO de Samaritaan in Ede.

Delen op social media

Word nu lid van de Nationale Bond EHBO

Schrijf je hier in