Tienduizend items, een unieke EHBO-verzameling om een museum te beginnen

Aan het woord Albert Stevens, EHBO-verzamelaar

“Mijn naam is Albert Stevens, geboren in december 1954 te Noord-Sleen. Ik woon in Emmen en in het dagelijks leven ben ik conciërge bij het ROC Drenthe College in Assen, een mbo-school.

Ik ben lid van de afdeling Emmen van de KNV (Koninklijke Nederlandse Vereniging EHBO) en ik zit sinds 1988 in het districtsbestuur van Drenthe. Sinds kort ben ik ook nog verenigingsraadslid van de KNV.

Ik had via een cursus voor verenigingsleider gymnastiek enige EHBO-kennis opgedaan (20ste druk Oranje Kruis boekje), maar daar was geen diploma aan verbonden. Toen ik in 1981 lesgaf aan circa twintig personen vond ik dat ik te weinig kennis had en ben ik een cursus EHBO gaan volgen waarvoor ik in december 1981 slaagde. In 1984 kwam ik in het afdelingsbestuur van Emmen en toen wilde ik graag alle drukken van het Oranje Kruis boekje hebben.
Dat is enigszins uit de hand gelopen. Want als men weet dat je verzamelt, dan krijg je ook andere dingen aangeboden die daarmee te maken hebben. En dat gebeurt gelukkig nog steeds!

Mijn verzameling bestaat nu uit meer dan tienduizend items, zoals bijna vierduizend boeken uit meer dan veertig landen en van allerlei organisaties (Koninklijke Nederlandse Vereniging EHBO, (Katholieke) Nationale Bond voor EHBO, Rode Kruis), elfhonderd ansichtkaarten, negenhonderd verbandtrommels/verbandtassen/pleistermapjes, maar ook pennen, beademingsdoekjes, dia’s, tijdschriften, borden, muur- en armschilden al dan niet geëmailleerd, enzovoort, enzovoort. Eigenlijk alles over en met betrekking tot de Eerste Hulp bij Ongelukken.

De spullen krijg ik van afdelingen EHBO, privépersonen, maar ook op rommelmarkten en internet zoek ik naar items die mij aanstaan en iets toevoegen aan mijn verzameling. Ik koop regelmatig de nieuwste uitgaven, maar het is ondoenlijk want er komen bijvoorbeeld tegenwoordig zo veel boeken uit.

Ik heb niet een bepaald stuk dat het meest bijzonder is. Aan vele stukken zit een verhaal. Zo bezit ik een blikje met de naam Stevens First Aid (deze blijkt uit Canada te komen, er hoorde nog een hoes omheen die ik weer vond op de rommelmarkt en nog afgedongen ook!).

Tevens heb ik via de Cubaanse ambassade een EHBO set gekregen. Wat ik ook mooi vind, is dat ik van het blad De Voorpost van de Dokter de serie compleet heb vanaf 1929. Dit is voor mij en anderen een waardevolle bron van informatie.

Ik heb geen speciaal doel met mijn verzameling, maar ik gebruik regelmatig de informatie die mij ter beschikking staat om anderen die een boek schrijven te helpen met materiaal over de EHBO-verenigingen in een bepaalde plaats.

Momenteel ben ik bezig met het digitaliseren van belangrijke documenten uit het archief van de KNV, die volgend jaar 125 jaar bestaat.

De meeste mensen zeggen: ‘je moet een museum beginnen’. Maar waar moet je heen met zo veel materiaal dat al in een eengezinswoning staat en je hebt het geld niet om een boerderij te kopen en te onderhouden?”

Wie heeft voor Albert Stevens het volgende dat zijn collectie zeer zou verrijken? • 1e en 3e druk van EHBO naar Esmarch-Quanjer • het tijdschrift van de Nationale Commissie voor EHBO Het Witte Kruis • het Reddingwezen van het Oranje Kruis 1911 tot en met 1970 Indien gewenst richt ik tentoonstellingen in, meestal alleen tegen reis- en verblijfskosten. Mail naar Albert Stevens, ehboverzamelaar@home.nl Website: http://www.ehboverzamelaar.nl
Oproep
Delen op social media

Word nu lid van de Nationale Bond EHBO

Schrijf je hier in