Twee nieuwe kaderinstructeurs, reden voor een feestje

Nadat Fons Poppe had aangegeven dat hij in 2022 definitief zou stoppen met het verzorgen van de lessen aan de leden van EHBO IJzendijke, moest men op zoek naar een nieuwe kaderinstructeur. Iemand vinden die bevoegd en bereid was om in IJzendijke de EHBO-lessen te verzorgen, viel niet mee. Vele telefoontjes en mailtjes werden gepleegd, maar helaas zonder succes. Voorzitter Willij Martens: “De conclusie dat er geen kaderinstructeur beschikbaar was, hing als een donkere wolk boven onze vereniging. Geen instructeur betekent geen lessen. Geen lessen zou betekenen dat de EHBO-diploma’s van onze leden zouden verlopen. Geen gediplomeerde EHBO-ers betekent geen ondersteuning meer kunnen geven aan evenementen. En aangezien de EHBO-verenigingen in het algemeen een terugloop van leden zien, zou dit behoorlijke consequenties hebben voor de vele evenementen die in onze regio worden georganiseerd.”

Martens vervolgt: “We gaven de moed niet op en er werd gekeken of er leden binnen onze eigen vereniging waren die bereid zouden zijn om zelf de opleiding tot instructeur te willen volgen. Aan Eline en Stephanie Beeke, twee zusjes, werd deze vraag gesteld en na enige bedenktijd kwamen ze beiden met het positieve bericht dat ze de opleiding wilden doen. Daar waren we natuurlijk enorm blij mee. Uitdaging was nog wel om de opleiding gefinancierd te krijgen. Voor één persoon konden we een beroep doen op subsidie van het Prins Hendrik Fonds, maar dat was niet genoeg. Tijdens Weitjerock 2022 kwamen we in gesprek met de toenmalig wethouder Cees Liefting. Hij gaf de tip om een aanvraag te doen bij het Preventienetwerk Zeeuws-Vlaanderen. Dus zo geschiedde en kregen we een extra financiële bijdrage.”

Op 31 oktober 2022 was het dan zover, Eline en Stephanie konden starten met de opleiding bij Bestevaer EHBO Trainingen onder leiding van Joke de Neeff. Elke maandagavond reden ze trouw naar Middelburg. De basistheorie volgens het Oranje kruis boekje werd uitgebreid doorgenomen, aangevuld met uitgebreide achtergrondinformatie over het menselijk lichaam. Handelingen werden geoefend met een lotus-patiënt en alles moest precies volgens het boekje worden aangeleerd. Daarnaast moest er stage worden gelopen en er volgde een theorie- en vaardighedenexamen in Houten. Vervolgens moest er ook nog een didactisch examen worden afgelegd. Eline en Stephanie hebben keihard gewerkt wat resulteerde in het behalen van hun diploma.

“Supertrots zijn we op deze twee kanjers en we hebben ze dan op 7 februari ook extra in het zonnetje gezet. Ze werden toegesproken door onze voorzitter en de burgemeester mevrouw Vermue, kregen bloemen en cadeautjes en onder het genot van een hapje en een drankje werd er gezellig gekletst.” Uit het hart: “Eline en Stephanie, wij zijn enorm blij dat jullie bereid waren om de opleiding instructeur eerste hulp te willen volgen en wensen jullie heel veel succes en plezier in de voorbereiding en het geven van de lessen. We zijn ervan overtuigd dat jullie ons kunnen inspireren en motiveren om onze EHBO-vereniging IJzendijke te kunnen behouden, maar ook te kunnen laten groeien. Onze oproep in het vorige Dorpsblad voor deelnemers aan nieuwe EHBO-basiscursus in West-Zeeuws Vlaanderen heeft geleid tot twaalf deelnemers. Ook hier zijn we superblij mee. We hopen natuurlijk dat er vanuit deze groep ook nieuwe leden zich aanmelden bij onze EHBO-vereniging in IJzendijke.” Voor meer informatie, mail naar ehboijzendijke@gmail.com of op de Facebookpagina EHBO Vereniging IJzendijke.

Delen op social media

Word nu lid van de Nationale Bond EHBO

Schrijf je hier in