‘Van mijn hobby heb ik mijn beroep gemaakt’

Eerstehulpverlening loopt als een rode draad door het leven van Ronald Loermans. Het behalen van het diploma Eerste Hulp begon eigenlijk als hobby, maar inmiddels heeft hij zijn instructeursdiploma, zet zich in bij evenementen, neemt examens af voor Het Oranje Kruis, heeft een webshop en bij brengt 112 Nieuws in Nederland.

112 Nieuwsgroep is de nieuwssite met laatste nieuws over vermissingen, incidenten en andere 112 meldingen. Een site waarop het lokale nieuws uit eigen buurt is te vinden. Over 112nieuwsgroep steekt Loermans van wal: “Aangezien onze fotografen vaak als eerste bij een incident aanwezig zijn, beschikken zij over de kennis om eerste hulp te bieden en worden zij geregeld bijgeschoold. Ik vind het belangrijker dat slachtoffers worden geholpen, dan dat het incident op de foto wordt gezet. Men kan altijd wel wat doen, of het nu de AED halen is of het verkeer regelen.”

Medische dienst pretpark
Naar eigen zeggen heeft Loermans vooral veel geleerd van de praktijkervaring bij evenementen. “De basis is theorie, maar uiteindelijk is het de praktijk die leert om symptomen te herkennen en mensen gerust te stellen.” Bij een van de grote pretparken van ons land heeft hij ook meegedraaid op de medische dienst waar hij veel heeft geleerd van de SEH-verpleegkundigen die ook altijd aanwezig waren. “Allerlei letsels komen voorbij, van een wespensteek tot een hartstilstand en alles wat daar tussen zit, maar denk dan ook aan psychische klachten.”

Leermeester
“Voor de opleiding sportkunde aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) verzorg ik samen met enkele collega’s de EHBO-lessen. In mijn vorige carrière was ik leermeester in de logistiek en ik vond het altijd leuk om mijn kennis over te dragen. Op een gegeven moment heb ik de stap genomen om kaderinstructeur te worden.”

Drukverband
Bij de EHBO-lessen wordt nu weer volop getraind om tourniquets aan te leggen. “Heel realistisch gezien zou een aanslag tot de mogelijkheden behoren.”* De verwondingen tijdens een aanslag gaan meestal gepaard met levensbedreigend bloedverlies, waardoor de overlevingskansen van slachtoffers snel afnemen naarmate de tijd verstrijkt. “Toch zullen de traumazwachtels en tourniquets niet in de standaard verbandkoffer terechtkomen, vanwege de aanschafprijs. Persoonlijk zou ik in plaats daarvan de drukpunten weer opnemen in de exameneisen. In combinatie met een goed aangelegd drukverband ben je ook levensreddend bezig. Alle kennis die je opsteekt over het redden van mensenlevens is goed. Het is sowieso goed om de tourniquet en traumazwachtel een keer aan te leggen in een oefensituatie.”

Repatriëren
Naast EHBO-nieuws, -evenementen en -opleiding, zorgt de duizendpoot er ook voor dat geblesseerde skiërs weer veilig naar Nederland teruggebracht worden. “Dat is af en toe heel druk en ik hoorde van een van de patiënten dat de helikopters soms af en aan vlogen. Wij vervoeren ze dan via de weg weer naar huis om te herstellen van het letsel.” Volgens Ronald Loermans is deze tak van sport alleen met relativeringsvermogen en zelfspot vol te houden.

www.112nieuwsgroep.nl

Delen op social media

Word nu lid van de Nationale Bond EHBO

Schrijf je hier in