Vrijwilligers krijgen én vasthouden is belangrijk – nu en in de toekomst

Ondanks zijn jeugdige leeftijd is David Faber (30) uit Leeuwarden al sinds vijf jaar districtscoördinator evenementenhulp Friesland van het Rode Kruis. ‘Een enorm gedreven man’, zeggen collega’s over hem, ‘EHBO is zijn leven’. Hoe kijkt David tegen de huidige EHBO aan? En wat zijn zijn verwachtingen voor de toekomst?

David heeft het druk, heel druk. Hij werkt als verzorgende IG in de thuiszorg en in zijn vrije tijd is er de EHBO. Een passie die al op vijftienjarige leeftijd begon. “Na de jeugd-EHBO ben ik steeds een stapje verder gegaan. Nu ben ik sinds vijf jaar districtscoördinator evenementenhulp Friesland. Alle grootschalige evenementen vallen onder mijn verantwoordelijkheid. Zoals het Bevrijdingsfestival, de Tall Ships Race en festivals als PsyFi en Welcome to the Village. Maar ook sportieve evenementen, zoals het Skûtsjesilen, de Slachtemarathon en de fiets-, wandel- en roei-Elfstedentochten. En dit is nog maar een greep.”’

Honderd
Vooral in het voorjaar en de zomer is David samen met zijn teamleden in touw om alle activiteiten te stroomlijnen. Van draaiboeken en dienstroosters tot logistiek en contacten met opdrachtgevers, alles moet tot in de puntjes kloppen. “We kunnen rekenen op ruim 250 trouwe vrijwilligers, verspreid over de hele provincie. Tot nu toe is het te behappen, maar richting 2018 hopen we er honderd EHBO’ers bij te krijgen.”

Culturele Hoofdstad
Honderd extra EHBO’ers? Het klinkt erg ambitieus. “Maar het is echt nodig”, zegt hij met nadruk. “Want volgend jaar is Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa. Met deze uitverkiezing zetten, naast Leeuwarden, álle steden en dorpen in Friesland zich op de kaart. Een jaar lang zullen door de hele provincie honderden projecten plaatsvinden. De verwachting is dat er een extra toeristenstroom op gang komt van zo’n vier miljoen bezoekers. Alleen al de Franse publiekstrekker ‘De reuzen van Royal de Luxe’ – poppen met een hoogte van een kantoorgebouw – zullen gedurende drie dagen in augustus meer dan vierhonderdduizend mensen naar Leeuwarden halen.”
Het is duidelijk, de Friese EHBO zal volgend jaar alle zeilen moeten bijzetten. Slapeloze nachten? Die heeft David nog niet. Wel is het nu al een kwestie van ‘alle hens aan dek’. “Binnen de EHBO is de gemiddelde leeftijd hoog. De aanwas van jongeren is laag. Dit is een landelijk probleem waardoor je altijd moet ijveren om nieuw bloed binnen te halen. Voor ons telt dit nu extra.”

Contact met Hogeschool
Hij is er dan ook best trots op dat de portefeuillehouder Noodhulp een nieuw project heeft ontwikkeld om jongeren voor EHBO te interesseren. “We hebben met Stenden-Noordelijke Hogeschool Leeuwarden afgesproken dat studenten hun vrije studiepunten kunnen invullen bij de EHBO. In het eerste jaar dat zij deelnemen, halen ze bij ons hun EHBO-diploma en draaien ze al op evenementen mee. In het tweede jaar geven we ze een vervolgopleiding en in het derde jaar mogen ze projectleider zijn bij een evenement. Studenten reageren enthousiast en na een eerste voorlichtingsbijeenkomst heeft zich al een groep kandidaten gemeld.”

Buddies
“Vervolgens is het belangrijk om jonge EHBO’ers vast te houden. Net als andere verenigingen in het land werken wij met buddies. We koppelen een jongere aan een oudere – ervaren – collega. Zo voelt de nieuwkomer zich altijd gesteund. Ook bij heftige gebeurtenissen als reanimaties merk je: ‘ik sta er niet alleen voor’.” In zijn presentaties probeert David altijd over te brengen dat EHBO ‘heel erg leuk’ is. “Je weet ‘s ochtends nooit, wat je die dag te doen krijgt. Je ontmoet uiteenlopende mensen die meestal erg dankbaar reageren op je hulp.”

Drank en drugs
Hoe kijkt hij naar agressie naar hulpverleners toe? En drank- en drugsgebruik? “Zelf ben ik ook EHBDu’er – voor eerste hulp bij drank- en drugsincidenten in het uitgaanscircuit. En ook collega’s met wie ik op festivals sta, hebben deze aantekening. Helaas komt agressie meer voor dan vroeger. Toch is onze ervaring in Friesland dat je veel agressieve uitingen in de kiem kunt smoren. En ook hier geldt: je bent nooit alleen, samen sta je sterk. Het drugsmisbruik doet zich met name voor onder jongeren. Zij gaan de fout in, omdat ze experimenteren met xtc en cocaïne, soms in combinatie met drank. Door de juiste psychologische benadering kunnen we de kalmte er weer in brengen. Daarin worden we natuurlijk getraind.”

Ambulancediensten
“Wat de trainingen betreft: hier in Friesland prijzen we ons gelukkig met de animo van docenten en gastdocenten waardoor we onze cursussen op een hoog niveau houden. We hebben prima contact met de medewerkers van de ambulancediensten, die ons vaak van feedback voorzien. Ook mogen we altijd een beroep op hen doen bij gastlessen. Hun praktijkervaringen zijn erg welkom. We kunnen wel stellen dat EHBO’ers voor steeds grotere uitdagingen komen te staan. De eisen die aan hen worden gesteld, zijn steeds hoger. Toch heb ik alle vertrouwen in de toekomst.”

David constateert dat de EHBO bij eenmalige evenementen soms nog een vergeten onderdeel is. “Dan denkt de organisatie een week van tevoren ‘oh ja, we hebben ook nog EHBO nodig’. Als het zo kort dag is, kan het een probleem zijn om voldoende vrijwilligers op te trommelen. Je wilt iedereen bedienen, maar soms houdt het op.”
Delen op social media

Word nu lid van de Nationale Bond EHBO

Schrijf je hier in