Waar is Bob als je hem nodig hebt?

Alcohol en verkeer gaan niet samen. Voor bestuurders die korter dan 5 jaar hun rijbewijs hebben geldt een limiet van 0,2 promille. In data duidelijk te meten, maar in de praktijk soms lastig te beoordelen. Om er niet door schade en schande achter te komen, maar toch een ervaring op te doen is er 3D Tripping.

Responsible Young Drivers (RYD) is een verkeersveiligheidsorganisatie voor en door jongeren. Jongeren moeten overtuigd raken van de ernst van bijvoorbeeld de gevaren van het rijden onder invloed. Om te voorkomen dat het een gesprek met een opgeheven vinger wordt, schakelt men jongeren in om de boodschap op een positieve manier over te brengen en te wijzen op eigen verantwoordelijkheid.

Realiteit
Wie meer dan twee glazen gedronken heeft, gaat al aantoonbaar minder goed rijden: de bochten worden ruimer genomen, het reactievermogen neemt af en je ziet minder wat links en rechts van je gebeurt. Je denkt echter alles nog stevig onder controle te hebben. Na vier á vijf glazen alcohol is de kans op een verkeersongeval twee keer groter dan wanneer je nuchter bent. Na acht à negen glazen alcohol is die kans maar liefst zeventien keer zo groot.

Virtual Reality
Tijdens de 3D Tripping campagne beleeft de jongere in een virtual reality wereld het gebruik van alcohol- en drugs (tripping), en dan achter het stuur. De virtual reality wereld laat namelijk enkele verkeerssituaties voorkomen waarvan onderzoek uitwijst dat het vaak fout gaat, toegespitst op het middel dat ze hebben gebruikt (alcohol, xtc, paddo’s of cannabis). Gedurende de simulatie gaat de jongere compleet op in de beleving van de wereld en draagt een Oculus Rift headset voor beeld en geluid. Deze beleving laat zien wat er dan logischerwijs zou gebeuren. De virtual reality wereld van de 3D Tripping campagne wordt gebruikt als trigger en aanleiding tot een goed gesprek.

Tragische aanleiding
Responsible Young Drivers werd opgericht in België om het aantal verkeersongevallen bij jongeren te verminderen op basis van positieve en ludieke acties. Vanaf 2004 zijn de Responsible Young Drivers ook permanent vertegenwoordigd in Nederland.

Wetgeving Voor ervaren bestuurders is deelname aan het verkeer verboden vanaf een bloedalcoholgehalte van 0,5 promille. Dit percentage bereiken mannen na het drinken van ongeveer 2 glazen alcohol binnen een uur, vrouwen al bij iets minder. Voor bestuurders die korter dan 5 jaar hun rijbewijs hebben (beginnende bestuurders) geldt een limiet van 0,2 promille. Mannen bereiken dit percentage na het drinken van ongeveer een glas, vrouwen al bij minder dan een glas.
Delen op social media

Word nu lid van de Nationale Bond EHBO

Schrijf je hier in