‘Wereldwijd altijd dichtbij’

“Van mensen die we uit de woestijn in Afrika moeten halen, omdat ze een auto- ongeluk hebben gehad tot aan iemand die ergens in Europa zijn been breekt door een ongelukkige val van een stoepje. Het zijn stuk voor stuk logistieke uitdagingen, de ene meer dan de andere, die bijzonder boeiend zijn om te doen en waarvoor we veel dankbaarheid en waardering terugkrijgen.”

In gesprek met Heleen Kamp, teammanager van de unit Hulpverlening personen buitenland van de ANWB Alarmcentrale.

“Bij een ongeluk in het buitenland wordt er eerst altijd een beroep gedaan op de plaatselijke EHBO’ers en artsen. Die kunnen diagnosticeren en eerste hulp bieden. We hebben geen EHBO’ers in dienst, omdat een slachtoffer direct gezien moet worden. Als een patiënt meteen een operatie nodig heeft, dan moet dit in het buitenland nog plaatsvinden. Soms kan een operatie wachten totdat iemand weer in Nederland is.”

Wereldwijd netwerk
“We kunnen daarnaast een beroep doen op ons wereldwijde netwerk van contactpersonen. Dit zijn Nederlanders die zich in het buitenland hebben gevestigd. Dit netwerk bestaat uit ongeveer 500 mensen. Een lokale contactpersoon kan bijvoorbeeld iemand een bezoekje brengen in het ziekenhuis als hij of zij voor langere tijd is opgenomen.”

De Alarmcentrale-arts
“Of het verantwoord is om iemand naar Nederland terug te halen, bepaalt onze Alarmcentrale-arts in overleg met de behandelend arts ter plekke. Onze arts bepaalt ook hoe iemand terugreist naar Nederland. Op het moment dat wij iemand onder medische begeleiding moeten laten terugvliegen, dan organiseren wij dat. Zowel het hele medische transport, als de medische begeleiding.”

Toetsen
“Het ligt in ieder geval aan de concrete hulpvraag van de klant hoe onze hulpverlening organisatorisch in zijn werk gaat. Het kan dus gaan om het organiseren van een nieuwe terugreis. De oorspronkelijke terugreis kan niet worden gehaald of moet op een andere manier plaatsvinden. Het kan ook gaan om een betaling aan een buitenlands ziekenhuis. Alle hulpvragen toetsen we verder aan de zorg- en reisverzekering die daar de kosten voor dekken en we toetsen altijd de medische kant als het gaat om een medische terugreis.”

Hulpvragen uit het buitenland
“In de winterperiode zijn skiongelukken actueel. Mensen die tijdens het skiën ten val komen of ongelukkig van een stoepje vallen en daarbij een been of heup breken of schouder- of hoofdletsel oplopen. Ze worden naar de eerstehulppost gebracht en er wordt een röntgenfoto gemaakt. Dan wordt beoordeeld of iemand dusdanig gewond is dat er acuut een behandeling moet plaatsvinden, zoals een operatie of gips om een gebroken been.

Deze mensen kunnen daardoor niet meer op hun oorspronkelijke reis terugkeren naar Nederland. Bijvoorbeeld als je met vier personen met de auto bent gekomen, maar je zit met een gestrekt been. We regelen dan dat die persoon terugkomt naar Nederland. Meestal is hij de volgende dag alweer thuis.

In de winterperiode organiseren we daarom speciale gipsvluchten vanuit wintersportgebieden, zoals vanuit Frankrijk en Oostenrijk. Daarmee kunnen we heel snel mensen vervoeren. Als het geen wintersportseizoen is, dan moeten we iets anders regelen, hooguit duurt dat misschien een dag langer dan een georganiseerde gipsvlucht.
Je kunt in het buitenland ook betrokken raken bij een auto-ongeval, waardoor je niet meer als zittende passagier in een vliegtuig mee terug kunt, maar liggend op een stretcher onder medische begeleiding van een arts of verpleegkundige.
Een andere reden om eerder terug te reizen uit het buitenland naar huis zijn familieomstandigheden, zoals het overlijden van een familielid.
Voor alle problemen hebben we verschillende vervoersmiddelen beschikbaar.”

De terugreis
“We krijgen iemand over het algemeen terug in een regulier vliegtuig, wel soms met een heleboel aanpassingen. Denk daarbij aan zuurstof, beenondersteuning, liggend vervoer. We kunnen zelfs complete intensive care cabines laten inbouwen.
Ook kunnen we een ambulancevliegtuig organiseren en inzetten. Dat is een klein type toestel, waarbij één patiënt onder medische begeleiding wordt terug gevlogen.
Verder hebben we taxi’s, zelfs een ligtaxi en een ambulance.
We zijn in elk geval in staat om wereldwijd snel de terugreis naar Nederland voor iemand te regelen. Want al ziet men huis en toren staan, de reis is daarmee nog niet gedaan.”

Delen op social media

Word nu lid van de Nationale Bond EHBO

Schrijf je hier in