What’s app?

Een bedolven slachtoffer van de aardbeving in Haïti wist zich ermee in leven te houden. Ook met de tsunami in Japan heeft het mensen geholpen. Tal van EHBO-apps worden inmiddels aangeboden op de mobiele marktplaats. Een overzicht.

EHBO
De Koninklijke Nederlandse Vereniging EHBO (KNV) lanceerde enige maanden geleden deze gratis EHBO-app, die vooral is gericht op de stap-voor-stap beschrijvingen die je moet verrichten bij spoedeisende situaties, zoals bewusteloosheid, verslikking, beroerte, hartproblemen en hevige bloeding. Omdat omstanders vaak over te weinig kennis beschikken om de ernst van een letsel te kunnen beoordelen is de vraag op de app bijvoorbeeld niet: wat te doen bij een hartstilstand?, maar: Je treft een versuft persoon aan. Wat moet je doen? Met een voorgeprogrammeerde ‘bel 112’-knop kunnen de hulpdiensten snel worden ingeschakeld. Ook is het mogelijk met GPS je exacte locatie door te geven via een bijgevoegde plattegrond. Daarnaast geeft de applicatie praktische informatie bij veel voorkomende kleine ongevallen, zoals schaaf- en snijwonden, splinters en kneuzingen.

Eerste Hulp App
Het Rode Kruis heeft een soortgelijke app als de EHBO-app van de KNV uitgebracht met korte en bondige instructies in geval van nood, maar met nog meer situatiebeschrijvingen. En een lijst van ziekenhuizen in de buurt met de route ernaartoe.

EHBO Kids
Het Oranje Kruis heeft samen met de uitgeverij Sanoma een app speciaal voor ouders van jonge kinderen ontwikkeld. Hierop staan tips in de zes belangrijkste eerste hulp situaties bij kinderen. Wat te doen bij een brandwond? Wat moet ik doen als mijn kind gif heeft ingeslikt?
Deze instructies worden ondersteund door een filmpje. De filmpjes beelden de handelingen die beschreven staan uit. Is de situatie toch ernstig, dan kan de gebruiker direct 112 of de politie bellen. Ook is het mogelijk via een eenvoudig menu persoonlijke (nood)nummers toe te voegen. En via de app kunt u zich gratis abonneren op een maandelijkse nieuwsbrief over Eerste Hulp en nadere informatie bestellen. Kosten: € 2,39. Een andere app voor EHBO bij kinderen is Binkie. Deze is eveneens € 2,39.

Gifwijzer
Kun je dat rode besje wel of niet eten? Hoe gevaarlijk is dat schoonmaakmiddel? Kan deze spinnenbeet kwaad? Met de gifwijzer heeft u een encyclopedie op zak van 252 stoffen die je niet moet inslikken of opsnuiven en 72 planten waar je beter van af kunt blijven, vergezeld van eerste hulp instructies en soms van foto’s. Veel ouders kennen de Gifwijzer al van de apotheek en drogist, maar nu is er deze digitale versie, verkrijgbaar in verschillende talen. De app kost € 3,99.

Vakantie EHBO Gids
Handige, gratis app van zorgverzekeraar Agis met EHBO-tips voor actieve vakanties, vakanties in de tropen, met kinderen en zonvakanties. Ook zit er een vakantie EHBO-woordenboek bij in zeven talen. Hij is volledig offline te gebruiken zodat u geen hoge kosten maakt voor dataverkeer buiten Nederland. Een andere app voor EHBO op reis is Dokter op reis. Deze kost € 9,99,
AED4.eu
Een geheel andere toepassing heeft deze app van het St. Radboud-ziekenhuis in Nijmegen. De applicatie bepaalt bij opstarten meteen uw locatie en zoekt vervolgens de dichtstbijzijnde AED’s. Wanneer u op een locatie klikt, verschijnt er een menu dat een aantal opties voorschotelt. Zo kunt u de betreffende locatie bellen of de route ernaartoe bekijken in Google Maps of de browser.

Eerste hulp voor honden en katten
Ook voor eerste hulp aan andere gezinsleden zijn er aparte apps. De apps zijn Engelstalig en ontwikkeld in samenwerking met een dierenarts. Er wordt bijvoorbeeld in omschreven wat u kunt doen bij verwondingen, epilepsie-aanvallen, breuken, beten, inwendige bloedingen, vergiftiging, verbranding, onderkoeling, verdrinking, hartstilstand. Voorzien van foto’s en grappige cartoons.

Wat is een app? Een app, afkorting van application (toepassing), is een programma dat u op uw telefoon of tablet installeert om andere toepassingen te kunnen laten draaien. Er zijn op dit moment al honderdduizenden apps. Veel spelletjes, maar ook kranten, tijdschriften, recepten, internet bankieren, sterrenkijkers. Ze zijn veelal gratis of te koop voor een klein bedrag.

Delen op social media

Word nu lid van de Nationale Bond EHBO

Schrijf je hier in