Wie is Randy Roso-Ruoff?

De Vereniging voor eerste hulp bij ongelukken MEDIC First Aid Nederland is een officiële EHBO-vereniging en is aangesloten bij de Nationale Bond. Een bijzondere vereniging met een bijzondere naam. Eigenaar-directeur is de heer Randy Roso-Ruoff (41). En ook dat is geen gewone man. Een portret van een deze dynamische en zeer betrokken EHBO-er.

‘Ik ben deels opgeroeid in de Verenigde Staten. Ik heb daar verschillende studies gedaan, waaronder internationaal recht en sociologie, en ik ben er marinier geweest. Daarna ben ik terug naar Nederland gekomen.’ Daarnaast heeft Randy een mediator-opleiding gehad, was hij regio-coördinator Noodhulp Nationaal bij het Rode Kruis, heeft hij alle EHBO-diploma’s, was ook nog leraar Engels, en is directeur-eigenaar van een holding van 14 werkmaatschappijen, waaronder ook MEDIC-opleidingen. Hij is officieel HSI-instructeur, en is verplicht de jaarlijkse bijscholingen in Amerika te volgen. Een HSI-instructeur is een soort super-kaderinstructeur. HSI (Health & Safety Institute in Eugene, Oregon) is de Amerikaanse grote ‘moeder’ van al dit soort opleidingen, en is de houder van een register van erkende instructeurs. Maar hoe begint zoiets eigenlijk? Ooit start een mens met een liefde voor het fenomeen EHBO. ‘Bij mij begon dat op de basisschool in Grubbenvorst (Limburg) waar EHBO-lessen werden gegeven door het toenmalige wit-gele kruis. Op mijn elfde behaalde ik het diploma Jeugd-A. Vanaf die tijd was ik praktiserend EHBO’er, voor vriendjes die gevallen waren of anderszins pleisters nodig hadden. Ik voelde altijd al die plicht of verantwoordelijkheid. Als ik naar school fietste en ik zag iemand vallen, reed ik er onmiddellijk op af en ging helpen: dan maar te laat op school.’ Toen hij lang daarna bij het onderwijs kwam heeft hij zijn echte EHBO-diploma gehaald. En doet uiteraard sindsdien aan herhaling (‘Ik heb liever 2x per jaar herhaling dan 1x per jaar, als je soms ziet hoe mensen met EHBO omgaan…’). De vrouw die de EHBO-opleiding verzorgde, deed dat op zo’n didactisch en inhoudelijk voortreffelijke manier dat hij daardoor geïnspireerd werd: dat wilde hij ook kunnen. Daarna haalde hij zijn instructeursdiploma, kwam in contact met de HSI-medewerkers in de VS die hem overhaalden een Nederlandse vertegenwoordiging ervan te starten, en zo ging de bal hoe verder en hoe sneller rollen. Uiteindelijk is Randy Roso-Ruoff eigenaar van een hele serie bedrijven, maar ligt zijn hart bij de EHBO. Zijn bedrijf MEDIC Opleidingen – dus de Nederlandse licentiehouder van Medic First Aid International – gebruikt voor zijn opleidingen EHBO-Leren & Doen, de uitgave van de Nationale Bond en voor de kaderopleidingen lesmateriaal van de NODE. Met name over Leren & Doen is men erg enthousiast. Medic Opleidingen geeft lessen aan veel bedrijven en scholen. Het kantoor en de leslokaliteiten bevinden zich in Venray, er zijn o.a. ook locaties in Eindhoven en Amsterdam.

Zo zit dat! MEDIC First Aid Nederland B.V. is in Nederland, tezamen met 5 officiële en erkende HSI training centra, officieel vertegenwoordiger van MEDIC First Aid International – onderdeel van de Amerikaanse Health & Safety Institute in Eugene, Oregon. MEDIC First Aid Nederland B.V. heeft als taak het ondersteunen van officiële en erkende Nederlandse training centra, het vertalen en uitgeven van officieel lesmateriaal, het examineren van kandidaten, alsmede het promoten en marketen van alle officiële MEDIC First Aid International eerste hulp (overstijgende) opleidingen en het opzetten en begeleiden van nieuwe training centra. Alle door MEDIC First Aid Nederland B.V. geregistreerde en gecertificeerde eerste hulpverleners, zijn gedurende de geldigheid van hun certificaat eerste hulpverlening, automatisch lid van de Nationale Bond EHBO, via de “Vereniging voor Eerste Hulp Bij Ongelukken MEDIC First Aid Nederland” afgekort MFANED. Alle certificaathouders zijn tevens W.A. verzekerd tijdens het uitoefenen van hun eerste hulpvaardigheden in privé situaties. MEDIC Opleidingen B.V. verzorgt voor MEDIC First Aid Nederland B.V. alle officiële opleidingen tot Instructeur Eerste Hulpverlening, als ook alle EHBO overstijgende opleidingen en opleidingen op scholen en (semi) overheid en professionals. Daarnaast is in Venray tevens het MEDIC Opleidingcentrum gevestigd, voor alle HSI opleidingen.
Delen op social media

Word nu lid van de Nationale Bond EHBO

Schrijf je hier in