Zebra’s en bavianen kijken mee bij EHBO-les

Jeugd oefent in Dierenpark Amersfoort

Ellen (11) verbindt de vinger van haar klasgenootje – met op de achtergrond een kudde zebra’s. Gadegeslagen door de bavianen legt Bart (12) een mitella aan bij een mede-leerling. EHBO-les op locatie. Plaats van handeling: Dierenpark Amersfoort.

Er ritselt iets in het reptielenhuis. Alle leerlingen draaien zich om. Niks aan de hand, de rattenslang is even gaan verliggen. En dus gaat de eerste hulp-actie verder: Tom krijgt een drukverband omdat hij een verstuikte enkel heeft. Niet echt natuurlijk, het is een oefening. Net zoals verderop zijn klasgenoten uitleg krijgen over reanimeren of het behandelen van een tekenbeet.

In geval van nood moet je je medemens – en in dit geval klasgenoot – helpen. Doen in plaats van toekijken en de helpende hand uitsteken in plaats van weglopen. Dit is het motto van de Stichting Jeugd EHBO Event (JEE). En wat is er nu leuker dan de grondbeginselen van de eerste hulp te leren in een dierentuin?

Hele land
In het Dierenpark Amersfoort behaalden inmiddels al ruim 1600 leerlingen van de groepen 7 en 8 een Jeugd EHBO-certificaat. Voor april en oktober van dit jaar staan er nieuwe events op het programma. “Het is de bedoeling om het project uit te rollen over het hele land. Onder andere zullen Artis, Blijdorp, Dierenpark Emmen, het Openluchtmuseum Arnhem en Militair Museum Soesterberg worden benaderd om hun locatie beschikbaar te stellen. We merken dat er overal centra zijn die hun deuren willen openzetten. Het is altijd een win-win situatie. Het wachten is alleen nog op voldoende vrijwilligers.”

Aan het woord is initiatiefneemster Lucienne Buiskool. Zij geeft EHBO-lessen aan personeel van Dierenpark Amersfoort én aan leerlingen van basisscholen. “Om meer kinderen tegelijk te bereiken bedacht ik dit event in het dierenpark. Met de Friese Elfstedentocht in mijn achterhoofd. Het volgen van een route met steeds een nieuw doel. Bij verschillende posten je opdrachten-kaart laten afstempelen met aan de finish het einddoel: in ons geval een EHBO-certificaat.”
Enorm succes
Haar idee slaat aan en blijkt al binnen twee jaar een enorm succes. “Daarbij is de inzet van vrijwilligers onmisbaar. We hebben hier de beschikking over enthousiaste mensen die zich belangeloos inzetten: niet alleen EHBO’ers maar ook artsen, verloskundigen en fysiotherapeuten. Daarnaast krijgen we altijd hulp van stagiaires van middelbare scholen en van ouders.”

Per ochtend van vier uren volgen 130 leerlingen in groepjes van zes een uitgestippelde route door het dierenpark. Her en der wacht hen een opdracht. Deze praktijkopdrachten zijn afgestemd op herkenbare ongevalssituaties zoals bijvoorbeeld verslikken, bloedneus, insectensteken, gebroken pols, verstuikte enkel of reanimatie (op een pop).

Levensecht
De kinderen doen alles naar vermogen en zijn niet verplicht te handelen. “Door te kijken, leren ze ook. Soms zijn er Lotussen in touw voor een levensecht tintje. Een informatiebord bij elke post geeft de benodigde instructies bij het uitvoeren van een opdracht. Als die correct is voldaan, wordt deze afgetekend en loopt het groepje naar de volgende opdracht.”

“Natuurlijk hebben de kinderen ook tijd om van de dierentuin-bewoners te genieten. Het is logisch dat ze getriggerd worden door alles om hen heen. Dat zie je ook gebeuren. Even lachen om de stokstaartjes. De lange nekken van de giraffen bewonderen. En treffen ze ergens een dierenverzorger dan wil die vast wel vragen beantwoorden. Een educatieve tocht is het, in alle opzichten. Het enige wat leerkrachten hoeven te doen, is observeren. Ze gaan eventueel later met hun klas aan de slag met werkstukken of spreekbeurten over eerste hulp-activiteiten.”

Op kinderniveau
“Het gaat in dit stadium echt om eenvoudige dingen. Op kinderniveau dus”, benadrukt Buiskool. “Ben je alleen thuis, dan weet je wat je moet doen als je een splinter hebt of als je je hand hebt gebrand. En overkomt je vriendje iets, dan raak je niet in paniek maar weet je hoe je professionele hulp moet inschakelen en kun je zo goed mogelijk helpen. Bij onze events ervaren kinderen dat ‘niets doen’ geen optie meer is. In geval van nood moet je helpen en handelen. We merken dat deze boodschap aanslaat.”

“Had Jeugd EHBO vroeger nog een stoffig imago, nu geldt dat beslist niet meer. We hopen dat het zal worden opgenomen in het curriculum van scholen. Het belang van persoonlijke veiligheid en respect wordt al erkend door middel van een zwem- en verkeersdiploma en een anti-pestprotocol. Als het aan de Stichting JEE ligt, zal in de toekomst ieder kind de basisschool verlaten met een Jeugd EHBO-certificaat. We willen immers allemaal een samenleving waarin we een medemens in nood helpen en waarin we respect hebben voor elkaar.”

Delen op social media

Word nu lid van de Nationale Bond EHBO

Schrijf je hier in