Zelfregietool

Informatie over aandoeningen is over het gehele internet te vinden. Handig wanneer je als EHBO’er meer achtergrondinformatie wilt. Hierin is het soms lastig om het kaf van het koren te scheiden. Op de website www.zelfregietool is veel informatie te vinden, het grote verschil is dat het verzameld is door iemand die er zelf ervaring mee opgedaan heeft.

Jaarlijks loopt een op de drie Nederlanders tegen iets aan waar hij of zij geen raad mee weet. Denk bijvoorbeeld aan een ziekte, probleem, verlies of levensvraag. De zorgen hierover kunnen het dagelijkse leven dusdanig overheersen dat iemand zelf professionele hulp inschakelt. Over een heel leven gaat het om de helft van alle mensen die een keer gebruikmaakt van maatschappelijk werk, psycholoog of psychiater. Wanneer je een slecht bericht krijgt via de huisarts kan het fijn zijn om te praten met iemand over praktische en emotionele zaken.

Hoe het werkt
Ga naar de site www.zelfregietool.nl:
– Je typt jouw vraag in op de website.
– Binnen 48 uur ontvang je een bevestiging.
– Ondertussen wordt naar iemand gezocht die met jou over dit onderwerp wil praten.
– Die persoon neemt contact met je op, op het door jou aangegeven moment en via jouw voorkeurswijze: mail, WhatsApp of telefonisch.

Basisinformatie
De Zelfregietool biedt ook basisinformatie, verzameld door mensen met ervaringen over een bepaald onderwerp. Wat heeft hen geholpen? Welke boeken, films, websites, organisaties, trainingen, groepen, online contacten of ervaringsverhalen hebben bij hen goed gewerkt? Verder kun je ook via een digitale ‘sociale kaart’ alle vormen van hulp en ondersteuning vinden in jouw omgeving.
Herkenning
Als je er echt aan wilt werken, dan kun je aansluiten bij een groep mensen rond hetzelfde onderwerp. Het voordeel van zo’n groep is dat je verschillende ervaringen hoort en eruit kunt pikken wat het beste bij jou past en te ontdekken dat je niet alleen staat. Het gaat om (h)erkenning, inzicht krijgen in jezelf en uiteindelijk hoe en wat je kunt veranderen om er goed mee om te gaan: ‘Ik ben er nog lang niet, maar ik begrijp nu wél waar mijn probleem zit. Vooral dat ik er zelf aan kan werken, geeft een goed gevoel. Dat doe ik in mijn eigen tempo. Ondertussen spiegelen mijn groepsleden wat ik doe. Zo word ik iedere keer sterker en zelfbewuster.’

EHBO
Als EHBO’er kun je in diverse situaties terechtkomen waar je later nog ‘last’ van kunt hebben. Denk daarbij aan een incident waar je niet goed mee om wist te gaan. Het slachtoffer had dementie en werd meer verward door de vragen die je stelde, een reanimatie waar je alleen voor stond, et cetera. Het is niet raar om iets te hebben. Wel is het gek om er zelf niets aan te doen!

Meer informatie:
www.zelfregietool.nl

Delen op social media

Word nu lid van de Nationale Bond EHBO

Schrijf je hier in