Zo moeder zo dochter

Vier generaties EHBO’ers en allemaal actief als instructeur. Een bijzonder familieportret.

Truus Philippo-Maters (81) rolde op haar achttiende de EHBO in. Later behaalde ze eveneens haar instructeursdiploma. Maar de traditie in de familie begon eigenlijk al eerder, bij de ouders van Truus, die vlak na de oorlog lid werden van de KNV. Toen Truus volop aan het werk was als kaderinstructeur bij de EHBO-vereniging Duinrell werden ook haar dochters aangestoken met het EHBO-virus.
De jongste, Marga van Loe-Philippo (46), behaalde in 1995 eveneens een instructeursdiploma toen de oude kaderinstructeur van de vereniging ermee ophield. Ze behaalde alle aantekeningen en bijscholingen die je je maar wensen kon, gaf les aan Justitie en deed BHV. Toen Marga en haar man naar Assen verhuisden kreeg de vereniging aldaar haar al heel snel in de gaten. Daar is ze nu nog actief als instructeur en op diverse activiteiten, waarvan de motorsport op het circuit in Assen een prominente plaats inneemt.
Op haar beurt behaalde (klein)dochter Vicky van Loe (22) als tiener al een EHBO-diploma, wat ze al snel liet volgen door dat van de kaderinstructeur.
En nu geven deze actieve vrouwen alledrie les. Truus in Wassenaar, Marga in Assen en Vicky in Leiden, waar zij studeert. Een unicum. Ja, wie bij de familie wil horen, moet dan ook op z’n minst een EHBO-diploma halen. Zo merkte ook de man van Marga. Toen hij destijds haar hand vroeg, stuurde haar vader hem eerst eropuit om zijn EHBO-diploma te halen. Daarna mocht hij terugkomen. Want EHBO, dat hoort erbij.

Delen op social media

Word nu lid van de Nationale Bond EHBO

Schrijf je hier in