Zwemmersjeuk: vervelend maar ongevaarlijk

Gezwommen in buitenwater en ineens last van huiduitslag? Misschien is het zwemmersjeuk. Geen paniek, het is een veel voorkomende maar onschuldige aandoening.

De kwaliteit van het Nederlandse zwemwater is de laatste tien jaar sterk verbeterd en over het algemeen goed. Tijdens het zwemseizoen, van 1 mei tot 1 oktober, wordt elke veertien dagen het water op 700 officiële zwemlocaties gecontroleerd. Is het zwemwater niet schoon en veilig genoeg? Dan kan de provincie een negatief zwemadvies of een zwemverbod instellen, bijvoorbeeld i.v.m. blauwalg en botulisme (zie artikel EH 1 van 2014).
Larfjes
Ook wordt er op de officiële zwemplekken gecontroleerd op Trichobilharzia, larfjes die zwemmersjeuk veroorzaken, een veel voorkomende gezondheidsklacht na het zwemmen in zoet water. Deze larven zitten vaak in poelslakken en hechten zich normaal gesproken aan vogels. Ze leven in vrij ondiep maar ook in stilstaand of langzaam stromend water. Met het blote oog zijn ze niet te zien. Ze dringen de huid binnen en sterven daar af en gaan dus niet verder naar de bloedvaten.

Eerste keer
Wie voor de eerste keer besmet wordt met Trichobilharzia krijgt na 10 tot 30 minuten jeuk, die meestal snel weer overgaat. Op de plaats waar de larfjes binnengedrongen zijn, verschijnen wat rode plekjes op de huid. Eén à twee weken later ontstaan er kleine, jeukende rode bultjes op diezelfde plaats. De eerste keer kan de besmetting vrijwel ongemerkt voorbij gaan.
Huiduitslag
Dat wordt anders als iemand vaker zwemmersjeuk oploopt. De symptomen zijn dan veel heftiger: er is dan sprake van flinke jeuk en rode vlekken die bultjes worden. Ook hoofdpijn, koorts, misselijkheid en braken kunnen optreden. De huiduitslag kan een paar dagen tot een paar weken aanhouden. Bij elke volgende besmetting verergeren de symptomen. Uit onderzoek blijkt dat zwemmersjeuk steeds vaker voorkomt, niet alleen in Nederland maar in heel Europa. Zowel bij zwemmers als ook bij vissers en anderen die met natuurwater in aanraking komen.
Geadviseerd wordt om de huisarts te bezoeken in geval van twijfel of als de huid is opengekrabd. Het is altijd verstandig om na het zwemmen te douchen en de huid goed af te spoelen. Actuele informatie over het zwemwater is te vinden op rijksoverheid.nl en op zwemwater.nl. (Bron: zwemwater.nl; rijksoverheid.nl; rivm.nl)

Delen op social media

Word nu lid van de Nationale Bond EHBO

Schrijf je hier in