Handige apps en gadgets voor senioren

Ook in 2017 blijft het gebruik van smartphones en tablets en de gepaard gaande mobiele diensten maar stijgen. Ruim de helft van de 55-plussers in Nederland heeft tegenwoordig een smartphone en/of een tablet. Bellen sms’en en mailen zijn populair, maar er zijn meer mogelijkheden. Voor de EHBO’er is het handig op de hoogte te zijn van de vele apps en gadgets die eerstehulpverlening aan senioren makkelijker kunnen maken.

Moet ik naar de dokter?
Iedereen twijfelt wel eens of een bezoek aan de huisarts nodig is, bijvoorbeeld bij een hardnekkige huiduitslag of een oudere met koorts. Met de app Moet ik naar de dokter? kunnen mensen zelf beoordelen óf en zo ja, wanneer het nodig is om een huisarts te raadplegen. De app geeft aan wat men zelf kan doen om de klachten te verlichten en in welke gevallen men alsnog de dokter moet bellen. Men krijgt een deskundig en eerlijk advies en is zo verzekerd van de beste zorg, op het juiste moment door de juiste zorgverlener. De app is winnaar van de Health App Award en is goedgekeurd door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG).
Beter zien
Wordt het zicht minder scherp? De beter zien app vergroot teksten op smartphone of tablet, waardoor deze gemakkelijker zijn te lezen en te zien. Het biedt ondersteuning bij het lezen van de krant, een menukaart, straatnamen, busnummers of het herkennen van artikelen in de supermarkt. Kleurinstellingen kunnen worden aangepast naar eigen keuze in wel zes verschillende kleuren. Tot slot is er de mogelijkheid om Nederlands-, Engels-, Duits- en Spaanstalige teksten voor te laten lezen.

SOS alarm
Ouderen zijn kwetsbaar en kunnen gemakkelijk vallen en zich bezeren, zonder de mogelijkheid iemand te bellen. De SOS alarm app helpt hierbij. Met één druk op de knop kunnen de alarmdiensten worden ingeschakeld of een automatisch bericht sturen naar maximaal drie contactpersonen die staan ingesteld.

WhatsApp
WhatsApp: de mogelijkheid om berichten te versturen en te ontvangen op de smartphone zonder daarvoor te hoeven betalen. Deze app is ook populair onder jongeren, het is dus gemakkelijk voor senioren om met kinderen of kleinkinderen te communiceren. Ook is er een mogelijkheid om een groepsapp aan te maken, dit kan ook handig zijn voor de directe leefomgeving om elkaar te informeren.

Rode Kruis EHBO
Wat te doen bij een noodsituatie of een ongeval? De basiskennis is bekend bij EHBO’ers, maar het kan van pas komen om informatie bij een noodsituatie voor handen te hebben. Handig ook vanwege de gesproken instructies. Verder toont de app de dichtstbijzijnde dokterspost of AED locatie.

MedAlert
MedAlert stelt medicijngebruikers in staat om alerts in te stellen voor de medicijnen die ingenomen moeten worden. Men kan bijvoorbeeld invoeren dat een medicijn x elke dag om 11 en 18 uur moet worden ingenomen. Daarnaast kan men nog invullen hoelang de medicijnkuur duurt als dit van toepassing is. Vervolgens krijgt men elke keer een melding als het tijd is om de medicijnen in te nemen.

Bij elke melding kan de inname van het medicijn bevestigd worden via de applicatie. Elk moment kan men bekijken of het medicijn écht is ingenomen. De applicatie kan de voorraad van medicijnen bijhouden op deze manier, waardoor men tijdig ziet of het tijd is voor een vervolgrecept.

FysiOtherappy
Deze app helpt bij het goed uitvoeren van thuisoefeningen die door de fysiotherapeut zijn aangeboden of wanneer men zelfstandig thuis oefeningen wil uitvoeren om klachten die men ervaart te verminderen. De app laat in een 3D-animatie zien hoe de oefening correct uitgevoerd moet worden.

Alzheimer assistent
In de Alzheimer Assistent staat informatie in tekst én in video over meer dan zestig onderwerpen. Deze adviezen worden gegeven door experts en mantelzorgers. Het aanbod van informatie blijft groeien. Gebruikers kunnen namelijk zelf tips delen en onderwerpen aandragen. Zo wordt de Alzheimer Assistent een breed gedragen hulpmiddel voor iedereen die samenleeft met iemand met dementie.

Find my Phone
Iedereen is wel eens zijn telefoon kwijt. De Find my Phone app stuurt een signaal naar een computer waarop je de functie hebt aangezet en de telefoon mee hebt gelinkt. De computer geeft aan waar de telefoon is. Deze app is ook handig voor dementerende ouderen, die soms verdwalen. Zij kunnen zo gemakkelijk worden teruggevonden. Een stapje verder gaat het persoonsalarm.

Persoonsalarm
De afgelopen jaren voert de Rijksoverheid een actief beleid om senioren langer thuis te laten wonen. Het zorgbeleid legt de nadruk op wat mensen en hun omgeving zelf kunnen en willen. Voor hulpbehoevende mensen kan een persoonsalarm de juiste oplossing zijn. Een persoonsalarm is vaak een klein apparaatje met een alarmknop. Wanneer deze knop wordt ingedrukt, wordt een aantal ingestelde contactpersonen direct op de hoogte gebracht. Mocht er iets gebeuren, bijvoorbeeld een valpartij, dan kan direct actie worden ondernomen. Met het GPS persoonsalarm kan via de ingebouwde GPS-functie de locatie van het apparaat – en dus ook van de persoon die het draagt – worden achterhaald.

Apps zijn te downloaden op smartphones of tablets in de Apple store of Google Play Store. Voor het persoonsalarm zijn diverse aanbieders te vinden.

Delen op social media

Word nu lid van de Nationale Bond EHBO

Schrijf je hier in